9.001

Περί…sick δημοσιογραφίας

Καλησπέρα στις τρελόγριες ολάκερου του κόσμου…

Ξέρω ότι πιθανότατα σήμερα, να σας πετυχαίνω σε καμιά πλαζ, με την αρίδα απλωμένη στην ξαπλώστρα, κάτω από την ομπρέλα να απολαμβάνετε την δροσιά που προσφέρει η παραλία παρέα με την μπυράκλα σας, αλλά με την καινούργια τεχνολογία των smart phone, θεωρώ ότι όλο και κάποιος θα μπει στην διαδικασία να διαβάσει το παρακάτω κείμενο, από το να παίξει cundy crush, ζητιανεύοντας “ζωές” από φίλους στο φουμπού, που μπορεί να μην τους έχει ξαναδεί ποτέ του.

Τι παπαριά και αυτό το παιχνίδι; Μπαίνεις στο λεωφορείο, μπορεί να μην έχεις από που να πιαστείς αλλά η τύπισα που αχνοφαίνεται στο βάθος, σχεδόν αιωρείται γιατί έχει το κινητό στα χέρια και τα δίνει όλα για να περάσει την πίστα. Σε κάθε περίπτωση αυτά είναι τα σημεία των καιρών συντρόφια. Παλιά ας πούμε, πήγαινες στην παραλία, τσάκωνες μια αθλητική εφημερίδα να διαβάσεις τα νέα της ομάδας σου, μετά έπαιρνες μια πολιτική εφημερίδα να διαβάσεις ότι η χώρα σου πάει κατά διαόλου και έπειτα έπαιρνες κι ένα βιβλίο καβάντζα σε περίπτωση που ξεμείνεις από αναγνωστικό υλικό. Τώρα όλοι έχουν κινητό -ή άμα είσαι τίποτα “χίπστερ” μαστουρόβλακας με φέτες κάνα τάμπλετ- και βγάζουν τα μάτια τους μ’ αυτή τη μάστιγα.

Το χειρότερο βέβαια στην παραλία δεν είναι αυτό. Το χειρότερο είναι εκεί που απολαμβάνεις την καλοκαιρινή ραστώνη, εκεί που πίνεις το μπυρόνι ή το φραπόγαλο και χαλάρωνες από την δουλειά μιας ολόκληρης εβδομάδας (αν έχεις…), εκεί που είσαι έτοιμος να διαβάσεις τα στοιχεία του “Ιξ” Πίντο που πήρε η ΗΡΑΚΛΑΡΑ, έρχεται ΠΑΝΤΑ η…συνοδός, η οποία έχει ήδη πασαλειφτεί με αντιλιακό και λάδι κι έχει κάτσει και κανά δίωρο στην ντάλα και σου λέει με ξυνισμένο ύφος αγλαούς γεροντοκόρης: “Θα μποοοούμε;”. Αυτή την ερώτηση σύντροφε για να είμαι ειλικρινείς, ποτέ δεν την κατάλαβα. Συγκεκριμένα, δεν κατάλαβα ποτέ, γιατί ενώ πας με την…συνοδό στην παραλία, πρέπει σώνει και καλά να μπείτε και παρέα στην θάλασσα. Δηλαδή τι; Άμα μπούμε μαζί, όλοι υπόλοιποι θα τυφλωθούν ή μήπως αν δεν μπούμε μαζί, θα πλακώσουν από το πουθενά τίποτα πιράνχας και θα την φάνε ζωντανή;

Ότι από τα δύο και αν συμβαίνει στο μυαλό της, το γεγονός είναι ΕΝΑ. Σου σπάει τις μπάλες, στη μια και μοναδική στιγμή σου. Την στιγμή που διαβάζεις για μεταγραφή. Κι εσύ δυστυχώς άνθρωπος είσαι, λυγίζεις. “Δεν μπορώ τώρα, σε λίγο” της λες, αλλά προσοχή!!! Δεν προσδιορίζεις ποτέ το χρονικό όριο του “σε λίγο”. Αν για παράδειγμα δεν πεις “σε λίγο” και πεις…“σε πέντε λεπτά” την…έκατσες για να μην πω τίποτα χειρότερο. Σε πέντε λεπτά ΑΚΡΙΒΩΣ με το ρολόι, θα σε περιμένει νέος κύκλος ερωτήσεων συνοδευόμενος με φράσεις που στοιχειώνουν ολάκερη την ζωή σου. Φράσεις – μαχαιριές, που τις σέρνεις μαζί σου από την πρώτη ημέρα που παντρεύτηκες ή δεσμεύτηκες, σαν τον σταυρό του μαρτυρίου.

“Τώρα θα μπούμε; Είπες σε πέντε λεπτά και τώρα δεν έρχεσαι. Αλλά βέεεεεβαια έτσι ήσουν πάντα, αναβλητικός. Όπως και στη ζωή σου, έτσι και στην θάλασσα. Δεν είναι να σε εμπιστεύεται κανείς. Θυμάσε τότε που σε περίμενα να πάμε στα ΙΚΕΑ να δούμε εκείνο το σαλονάκι με το εμπριμέ κάλυμμα που είχα βάλει στο μάτι; Μου είχες πει ότι θα πάμε, δεν με πήγες ποτέ. Άντρες παιδί μου, άντρες! Όλα τα γουρούνια την ίδια φάτσα έχετε. Φταίω εγώ που δεν άκουσα την μαμά και επέλεξα εσένα, από τον Μήτσο τον εφοπλιστή…” και τα λοιπά και τα λοιπά και τα λοιπά. Τελικά θα σου σπάσει τόσο τις μπάλες, που θα κάνεις δέκα λεπτά να συγκεντρωθείς, ώστε διαβάσεις ΜΙΑ φράση, θα πετάξεις εφημερίδες και βιβλία και τελικά θα μπείτε μαζί, ίσα ίσα να βραχείς γιατί κατά τα άλλα και τη ζωή σου βαριέσαι και είχες αφήσει και το παλμαρέ του Πίντο στη μέση.

Και φυσικά μιλάω για ανάγνωση μεταγραφής, γιατί εκτός της “Arena Press” (είπαμε τα καλά θα τα λέμε), καμία άλλη τοπική ή Πανελλαδική εφημερίδα δεν θεώρησε σωστό να προβάλει στο πρωτοσέλιδό της το πιο σημαντικό γεγονός της εβδομάδας, το “Kids ’N’ Blue”, δίνοντας τον χώρο που άξιζε στην συγκεκριμένη εκδήλωση. Για όσους δεν το μάθατε, χθες στους “Χορτατζήδες” οι οργανωμένοι οπαδοί του Ημίθεου και συγκεκριμένα τα μέλη της “Αυτόνομης Θύρας 10”, προχώρησαν στην πραγματοποίηση ενός εκπληκτικού πάρτι, τόσο για τα μικρά Ηρακλάκια, όσο και γι’ αυτούς που αισθάνονται ακόμη…παιδιά, όπως εγώ για παράδειγμα, που δεν σκοπεύω να μεγαλώσω ποτέ και το ‘χω πάρει απόφαση.

are_2006_001_cmyk

Δεν επρόκειτο για καμία εκδήλωση κατήχησης, οπαδικής αφοσίωσης ή παράδοσης πιστοποιητικού σωστού οπαδισμού, κυρίως από την στιγμή που μιλάμε για παιδιά, αλλά για μια προσπάθεια να έρθουν τα μικρά Ηρακλάκια κοντά στον σύλλογο, να παίξουν και να διασκεδάσουν με τα αγαπημένα τους αθλήματα και τις υπόλοιπες δράσεις που υπήρχαν στα πέριξ. Και το κυριότερο; Όλα αυτά έγιναν, σε μια εποχή που το Real Estate, η ανελέητη ανοικοδόμηση και η τσιμεντοποίηση των πόλεων έχουν αφαιρέσει κάθε είδους αλάνα από τις γειτονές, τον χώρο δηλαδή όπου κάποτε, εμείς οι μεγαλύτεροι, πετούσαμε δύο μπουφάν για δοκάρια, χωρίζαμε τις ομάδες με ά-μπε-μπα-μπλομ και παίζαμε με μια μισοσκισμένη αερόμπαλα, μέχρι να πέσει το σκοτάδι και να μας φωνάξει η μάνα μας (συνήθως απ΄ το μπαλκόνι).

Σε μια τέτοια εποχή, δύσκολη για έναν πιτσιρικά που δεν έχει πλέον τον χώρο που χρειάζεται για να εκφραστεί και να παίξει, ελάχιστες εφημερίδες, ελάχιστοι δημοσιογράφοι και ακόμη πιο ελάχιστες ιστοσελίδες αναφέρθηκαν στο χθεσινό γεγονός. Το γιατί; Λίγο πολύ το γνωρίζουμε. Άμα δεν έχει αίμα, δεν πουλάει το θέμα. Αν για παράδειγμα, αντί για το “Kids ’N’ Blue” διοργανώνονταν καμιά εκδήλωση με τίτλο “Μπάχαλα και Ακολασίες” ή γινόταν καμιά σύρραξη από το πουθενά το κειμενάκι και οι τίτλοι στα πρωτοσέλιδα θα ήταν έτοιμοι. “Μπορεί να ζούμε στο 2015, αλλά οι οπαδοί του Ηρακλή κτλ κτλ…” Τα χουμε πει αυτά. Στην Ελλάδα οι αξίες δεν αναγνωρίζονται ποτέ, γι’ αυτό και έχουμε φτάσει στο σημείο, ψεκασμένα κομματόσκυλα να βγαίνουν στους δρόμους και να διεκδικούν…χαμηλότερες συντάξεις, χαμηλότερους μισθούς, εργασιακό μεσαίωνα και εξαφάνιση του ανθρώπινου είδους από τα κάτω, μόνο και μόνο για να παραμείνουν ΕυρώΠΑΙΟΙ. Να παραμείνουν δηλαδή, ωραίοι, φτιαγμένοι, επαγγελματίες, καλοστεκούμενοι Ελληναράδες οικογενειάρχες, με γραβάτα κι ακριβό αμάξι, την ώρα που υπάρχει κόσμος, χωρίς ρεύμα, χωρίς στέγαση, χωρίς τροφή.

Αυτό το μοντέλο προμοτάρει και προωθεί η ελληνική δημοσιογραφία στην πλειοψηφία της. Χρόνια τώρα! Μπήκες στο περιστύλιο της Βουλής για να πετάξεις φέιγ-βολάν και να φωνάξεις συνθήματα για το άθλιο σημείο που μας έχουν φέρει όλοι αυτοί οι γραβατωμένοι; Για τον Πρετεντέρη είσαι μια μικρή ομάδα, είσαι κουκουλοφόρος, είσαι γνωστός – άγνωστος, είσαι εν’ ολίγοις ένα μαλακισμένο που μέσα σου πιστεύεις και καλά ότι είσαι επαναστάτης γι’ αυτό και πρέπει να λιώσεις πίσω απ’ το κάγκελο. Έφτασες στο περιστύλιο για να μείνει η χώρα με ζόρι  στην Ευρώπη, να κάνεις τις συναλλαγές σου με ευρώ κι άλλοι να παν να γαμ…θούν; Για την Τρέμη είσαι μέλος μιας τεράστιας λαοθάλασσας, είσαι καλός πολίτης, “πατριώτης” που υπηρετείς σωστά την χώρα σου. Τέτοιοι είμαστε κι γι’ αυτό φτάσαμε, εδώ που φτάσαμε.

Μη γελιέστε όμως. Κάτι παρόμοιο συμβαίνει και με το οπαδικό κομμάτι. Γιατί ο οπαδός είναι αυτός που φορτώνεται συνήθως όλες τις αμαρτίες του ελληνικού αθλητισμού. Θυμάμαι το 2011 σαν χθες. Σε μια εποχή που ο Μαριδάκης, ο Πιλάβιος, ο Κουρίδης, ο Μποροβήλος και οι λοιποί, ήταν καβάλα στα άλογο και φυσικά δεν τολμούσε κανείς να τους πειράξει, οι δημοσιογράφοι προτιμούσαν να γράφουν για τους καμμένους κάδους στην Βενιζέλου, παρά για την αδικία που είχε υποστεί ο Ηρακλής από τις παρασκηνιακές κινήσεις των παραπάνω προσώπων. Για τις εκατοντάδες συλλήψεις, για τις χιλιάδες προσαγωγές, άνευ λόγου και σοβαρής αιτίας, για τις ρίψεις, ληγμένων δακρυγώνων και χημικών σε κεντρικές πλατείες δεν μιλούσε κανείς. Όλοι ΒΟΥΒΑ.

Έτσι και τώρα. Σαν τα κοράκια περιμένουν το επόμενο ντου, το επόμενο μπάχαλο, την επόμενη αφορμή που θα δώσει ο κάθε οπαδός οποιασδήποτε ομάδας, ώστε να γράψουν ένα τυποποιημένο δακρύβρεχτο κομματάκι, για την μάστιγμα του οπαδισμού και του χουλιγκανισμού, να το πασπαλίσουν και λίγο με…νέα σκληρά μέτρα για την καταπολέμησή της βίας, να θυμηθούν και λίγο Θάτσερ και οοοοοοπππππ να το, το πρωτοσέλιδο. Τι κι αν αυτοί που το 2011 ήταν καβάλα στο άλογο, τώρα πάνε βουρ για την ψυρού, ως μέλη εγκληματικής οργάνωσης; Τι κι αν η “Αυτόνομη Θύρα 10” αυτοί οι κακοί οπαδοί, διοργάνωσαν εκδήλωση για τα παιδιά; Αυτά δεν είναι θέματα για πρωτοσέλιδα, δεν πουλάνε. Αυτό που πουλάει, είναι η βία, το αίμα, το μπάχαλο. Μόνο να κλαίμε και να μιζεριάζουμε. Τίποτα το αισιόδοξο, τίποτα το θετικό.

Τώρα βέβαια θα μου πείτε, ότι και στο μεταγραφικό κομμάτι λίγα γίνονται; Εδώ ήρθε παίκτης από το εξωτερικό, με γεμάτες χρονιές και ένα σκασμό τίτλους στο παλμαρέ του και αυτοί οι τύποι προτάσσουν έναν ποδοσφαιριστή που πέρσι ήταν δευτεροτρίτη ρεζέρβα στο Αμβούργο, μια ομάδα δηλαδή, που στην Μπουντεσλίγκα έπαιξε φέτος μπαράζ για να σωθεί. Επίσης μας έχουν πρήξει για μια ομάδα που έκλεισε προπονητή…προχθές, που δεν έχει κάνει ούτε μια μεταγραφή, που απλά πήρε έναν τεχνικό διευθυντή και βάζουν σε δεύτερη μοίρα τον Ηρακλή, που έχει κλείσει παίκτες, που έχει κάνει έξι ανανεώσεις συμβολαίων, που έχει προπονητή εδώ και μήνες και που έχει βρει αθλητικό κέντρο για να κάνει την προετοιμασία του. Τι να λέμε…

Ααααα ξέχασα παιδιά, υπάρχει και το onsports.gr, το οποίο είχε ένα φοβερό παρασκήνιο πριν από λίγες μέρες. Ο τίτλος του κειμένου ασύλληπτος, δείγμα ότι αυτός που το γραψε, λογικά ξεκίνησε την δημοσιογραφία από το πουθενά, όταν ένα πληκτρολόγιο έσκασε μπροστά του από τον ουρανό. Γράφει λοιπόν αυτό το πουλί: Mπορείτε να δείτε ΕΔΩ

ΤΙΤΛΟΣ: Τελικά είναι απλήρωτοι στον Ηρακλή;

Παρατήρηση πρώτη: Εάν αγαπητέ συντάκτη, που είναι φανερό ότι πας για Πούλιτζερ μετά από το συγκεκριμένο κείμενο, άνοιγες κανά βιβλίο προτού πιάσεις πληκτρολόγιο, θα ήξερες τουλάχιστον ότι δεν βάζουμε ποτέ ερωτηματικό στους τίτλους. Διότι αν οι δημοσιογράφοι έβαζαν ερωτηματικά στους αναγνώστες, ποιος θα τα απαντούσε βρε τσομπανοκαουμπόι; Η Παναγία;

Πάμε όμως στο κείμενο γιατί το καλό δεν ήρθε ακόμη. Συνεχίζει λοιπόν ο ρεπόρτερ με συγκλονιστικά στοιχεία βγαλμένά μέσα από ποιοτική έρευνα ωρών και δεκάδες τηλέφωνα…

“Κάτι πήρε το αφτί μας, για οικονομικές εκκρεμότητες στον Ηρακλή…”. Τςςςςς μιλάμε για λαγωνικό με βιονικό αυτί. Σε καθηλώνει ο…άτιμος. Σε μαγνητίζει. Και δεν σταματάει κιόλας. Συνεχίζει, δίνει κι άλλο πόνο…

“Σχεδόν τρεις μήνες έχουν να δουν το χρώμα του χρήματος αρκετοί παίκτες στον Ηρακλή. Τουλάχιστον έτσι μάθαμε εμείς. Ασφαλώς και δεν υιοθετούμε τη διαρροή δεδομένου ότι η διοίκηση Παπαθανασάκη έχει κερδίσει με το σπαθί της την εκτίμηση και την αναγνώριση του ποδοσφαιρικού κόσμου.

Όμως, καλό θα ήταν και η ΠΑΕ Ηρακλής που επιστρέφει δυναμικά στο προσκήνιο του ελληνικού ποδοσφαίρου, να ενημερώσει σχετικά για τις φήμες που σέρνονται στον Βαρδάρη και όχι μόνο…”

Παρατήρηση δεύτερη: Βρε αγόριμ, αφού δεν υιοθετείς αυτά που πήρε το αφτί σου και που μόνο εσύ έμαθες κι αφού η διοίκηση κέρδισε με το σπαθί της την εκτίμηση και την αναγνώριση του ποδοσφαιρικού κόσμου, γιατί ζητάς από την ΠΑΕ να βγει και να απαντήσει; Δηλαδή αν το δικό μας αφτί έπαιρνε ότι σ’ αρέσουν τα λουκάνικα Φρανκφούρτης, δεν το υιοθετούσαμε αλλά ζητούσαμε εξηγήσεις γιατί κατά τα άλλα είσαι καλό παιδί, θα έβγαινες να μας πεις όμορφα και ωραία πως όταν “τα τρως από το στόμα δεν υπάρχει πρόβλημα”;

Καλά για την φράση: “Φήμες που σέρνονται στον Βαρδάρη” έχω μείνει άφωνος, αλλά αποδεικνύεις ότι δεν είσαι από τα μέρη μας. Αλλιώς θα ήξερες ότι στον Βαρδάρη, δεν σέρνονται φήμες, αλλά κάτι άλλο καθώς επίσης και ότι ο Βαρδάρης από την Μίκρα απέχουν κάποια χιλιόμετρα.

Και τώρα το μόνο που μπορείς να κάνεις σύντροφε συντάκτη είναι να κοιτάξεις λίγο πιο κάτω στην οθόνη σου…

 

Λίγο ακόμα πιο κάτω…

 

Εντάξει εδώ καλά είσαι….

 

Single_mountza

 

Πάρ’ τα…

 

Λοιπόν παιδιά μετά απ’ αυτό σηκώνω τα χέρια ψηλά. Δεν περιγράφω άλλο και σας αφήνω να απολαύσετε ήρεμοι το ΣουΚου σας…Καλή αντάμωση σε λίγες ημέρες και πάλι.

Μέχρι τότε να περνάτε υπέροχα Ηρακλάρες μου…

ΥΓ: Το σάουντρακ της ημέρας…

ΥΓ1: Λοιπόν Ηρακλάρες μου επειδή Ήρα και κουλτούρα είναι ταυτόσημες έννοιες και επειδή τώρα που δεν έχει αγώνες η ομάδα δεν γουστάρουμε να βλέπουμε τηλεόραση, κάθε… χτύπημα του Μιντιακλή θα καταλήγει με μια πρόταση για ταινιούλα… Και επειδή μπαταχτσήδες δεν είμαστε και πιστεύουμε ότι η…πειρατεία σκοτώνει κτλ, καλό θα ήταν η ταινία να είναι νοικιασμένη, αφήστε που έχω ένα φίλο «γριά» ο οποίος θα με ζαλίσει αν αρχίσω να μιλάω για download και τα συναφή…

Και για να μη σας ζαλίζω εγώ με πολλά λόγια, η πρώτη ταινιούλα που αξίζει να δείτε -αντί να βλέπετε τα μούτρα της Τρέμη ή του Πρετεντέρη στην τηλεόραση- είναι τα «Σκουπίδια» (Trash) από την Βραζιλία. Δεν πρόκειται για κάποιο αριστούργημα, ίσως σε πολλούς να θυμίσει το Slumdog Millionaire, ενώ τα Βραζιλιάνικα θα σας φέρουν στο μυαλό τη διαφήμιση με τον τσόγλανο που δεν δίνει το αναψυτικό του στον Ρομπέρτο Κάρλος, αλλά δεν την λες κακή.

Λόγοι για να την παρακολουθήσετε υπάρχουν πολλοί, πρώτα από όλα οι τρεις πιτσιρικάδες που αποτελούν τους βασικούς πρωταγωνιστές, αν ζούσαν στην Ελλάδα, θα ήταν σίγουρα Ηρακλάκια και κάθε δεύτερη Κυριακή θα ΄»τρύπωναν» κουτραντάν στο Καυτανζόγλειο. Δεύτερος λόγος, η παρουσία του τεράστιου Μάρτιν Σιν ο οποίος μόνο και μόνο επειδή έπαιξε στο «Αποκάλυψη τώρα» αξίζει τον σεβασμό όλων μας (κάτι σαν την κόμμωση του Μαλουμίδη δηλαδή). Και τρίτον επειδή στο τέλος της ταινίας το καλό επικρατεί και ο διεφθαρμένος πολιτικός την πληρώνει (χμ.. κάτι μου θυμίζει αυτό).

Δείτε το τρέιλερ της ταινίας…

ΥΓ3:Παγκόσμια Ημέρα του Πρόσφυγα είναι η σημερινή (20/6) κι είναι ευκαιρία να σκεφτούμε όλους αυτούς τους ανθρώπους που ονειρεύονται ένα καλύτερο μέλλον και μια καλύτερη ζωή για τους ίδιους και τα παιδιά τους. Δείξτε τους αλληλεγγύη και τσακίστε την ξενοφοβία που έχουν καλλιεργήσει πολιτικοί και πολιτικές. Ας ενώσουμε τις φωνές μας για να κλείσουν τα σύγχρονα στρατόπεδα συγκέντρωσης τύπου Αμυγδαλέζας και ας σκεφτούμε ότι όλοι μας, το πολύ απλό. Ότι λαθραίοι και μη είμαστε πάνω από όλα άνθρωποι…

ΥΓ4: Όπως μπορείτε να διαπιστώσετε παρακάτω, υπάρχει η δυνατότητα άμεσου σχολιασμού των θεμάτων, χωρίς να απαιτείται έγκριση. Είμαι βέβαιος ότι δεν θα με βάλετε στην διαδικασία της λογοκρισίας, την οποία σιχαίνομαι. Για όσους προτιμάτε την επικοινωνία μέσω e-mail, τα μηνύματά σας στο γραμματοκιβώτιο του [email protected]

9.001 Comments

 1. γεια σου Μιντακλη ,
  φαναταστικα τα κειμενα σου , γεματα αγαπη για τον ηρακλη μας , με πολυ εξυπνο και καυστικο χιουμορ , πραγματικα τα διαβαζεις ευχαριστα χωρις να βαριεσαι καθολου…
  απλως θελω να σου υπενθυμισω οτι το bluearena ειναι οπαδικο site και οι αναγνωστες του δεν ειμαστε ολοι αριστεροι.
  το ξερεις καλυτερα απο τον καθενα μας , οτι η ιδεολογια ολων , τουλαχιστον εδω , ειναι μια και κοινη !
  χιλια χρονια ηρακλης!

 2. Καλησπέρα σύντροφε @πολυ και σε ευχαριστώ για τα καλά σου λόγια. Σ’ ότι αφορά το κομμάτι της πολιτικής, αν και έσπευσες να με τοποθετήσεις σε συγκεκριμένο πολιτικό χώρο που δεν τοποθετώ εγώ ακριβώς τον εαυτό μου, παρ’ όλα αυτά θα ήθελα -αν αυτό είναι δυνατόν- να μην συγχέουμε την δική μου άποψη με αυτή της BlueArena. Κάθε άποψη που γράφεται σε αυτό το μπλογκ είναι καθαρά προσωπική και ενδεχομένως να μην απηχεί σε κανένα από τα υπόλοιπα μέλη της ιστοσελίδας. Ακριβώς γι’ αυτό και αποφασίστηκε ο διαχωρισμός του μπλογκ. Να γίνει δηλαδή ξεχωριστή σελίδα από το υπόλοιπο σάιτ. Η BlueArena, απλά φιλοξενεί τα κείμενά μου, χωρίς να γνωρίζω αν ασπάζονται από κάποιους συντάκτες της. Αν όχι έχουν και αυτοί -όπως όλοι μας- την ελευθερία της γνώμης για να την καταθέσουν. Επίσης αν διαβάσεις προηγούμενα κείμενα μου, θα διαπιστώσεις ότι έχω σχολιάσει με τον ίδιο καυστικό τρόπο και ανάλογες κινήσεις της άλλης πλευράς. Όπως και να έχει πάντως, δέχομαι την παρατήρηση και σε ευχαριστώ και φυσικά συμφωνώ ότι η ιδεολογία είναι κοινή και αφορά τον ΗΡΑΚΛΗ.

 3. Fantastic goods from you, man. I have understand your stuff previous to and you’re just too excellent. I really like what you’ve acquired here, certainly like what you’re stating and the way in which you say it. You make it entertaining and you still care for to keep it sensible. I cant wait to read far more from you. This is really a terrific site.

  • Professionally we focus on setting up continuing standings and as a consequence insuring that our persons attain almost all their aims considering their completing goals is our achievement. What exactly do you think about that?

  • Anytime searching on line I quite often find this specific guidance but it surely is most commonly extremely difficult to learn about. I browsed all throughout the google or yahoo and even spotted the following paragraphs that had been very helpeful. Thank you.

  • Ned can be what people call himself but that’s not how the most masucline name out and about. My husband will not likely like the device the mode I run but so what I clearly like going through is so that it will ice skate and Most definitely i’ll be getting into something new along using it. New Mexico is where or perhaps house is regarded as and his parents dwelling nearby. Office supervising is simply how Anyway i make a living.

  • I ‘m Consuela although it is not always the headline on our own birth voucher. My friends articulate it’s bad for my vision but simply I have a passion for doing has always been to toy railways and as well , now Now i am trying to make sure you earn some money with the problem. Her husband and their live at Nevada. Administering databases is what he is progressing for cash but your ex boyfriend plans of changing the problem.

  • Greetings. Allow it to me starting point by prodding you specific author’s make – Rene McClaine. South Dakota is just where I do have always recently living together with I really do not plan on top of changing it again. What I love running is to play chess and as a result I’ll constitute starting another thing along by using it. She works to be a messenger but soon your ex husband and her commence their own company.

  • He is normally known through the status of Brendan but they have not the very most masucline name out and about there. Maine is even my residence is. He is an admin assistant simply he intentions of changing that. One of her favorite passions is that will do martial arts but the lady with been shifting on outstanding things in recent months.

  • Listed here are my particular methods for every thing. First of all rest once a morning, or just work in the direction of a single large proper diet and therefore diet plan. Reflect every day, this will assist give protection to the telemores.

 4. Jonny was here generic dilantin Media critic Howard Kurtz, speaking on rival Fox NewsChannel, said Al Jazeera America’s early coverage was «not muchdifferent, at least so far, than what you might see on Fox News,CNN or MSNBC.» One top story on Egypt was «right down themiddle» in terms of balance, he said.

 5. Another service? is there acetaminophen in ibuprofen Asked directly if there would be a meeting in New York, White House Press Secretary Jay Carney said Thursday there was no meeting scheduled, but added, “I would just say that in general, it’s possible, but it has always been possible. The extended hand has been there from the moment the president was sworn into office.”

 6. Who would I report to? generic rabeprazole sodium In Nevada, a fire burning since July 1 through the SpringMountains National Recreational Area about 35 miles northwest ofLas Vegas had consumed nearly 20,000 acres by Tuesday morning.It was still only 15 percent contained, said Brandon Hampton,spokesman for the Great Basin Incident Management Team.

 7. I need to charge up my phone buy effexor xr 150 The 787 is Boeing’s biggest bet on new technology in nearly 20 years. It cost an estimated $32 billion to develop and Boeing plans to use hundreds of innovations such as its carbon-fiber composite skin and electrical system to enhance other jets.

 8. Could I order a new chequebook, please? pentoxifylline (trental) is a medication used for which of the following conditions I congratulate Reuters in their recent uptick in political reporting. Formerly, it was a “he said, he said” of rightwing obstructionism, never daring to insert a fact but relying exclusively on gray faced chatter. Maybe the money people at Reuters saw NYT’s improving financial picture courtesy of subscriber fees, following their decision to become a first rate paper again. The re-establishment of a truthful fourth-estate can only help to shine light on the rightwing plutocracy and kleptocracy

  • With regards to with this particular instrument it is really gravely crucial you look at all of the details before simply diving in. Other than that you would come across even larger difficulties eliminating how will you able to build your organization into using this type of kind of system.

  • The author is also known as by title of Dillon Tarry yet , people consistently misspell that will. It’s not a known thing but what Enjoy doing to be able to jog and i will certainly never stop doing the work. She works as a good receptionist also she’ll generally be promoted today. He’s always prized living in Oklahoma anf the loves regularly living normally.

  • Our beneficial department including significantly educated internet-based game developers seek to have productivity friendly web sites. They attempt to construct and as a consequence improve magnificent online sites that assists in members to expand their manufacturer on the internet in the number one and even productive way.

  • My make is Shelton Guida so my dearest doesn’t like it at nearly. Oklahoma is where his residence is. Meter reading has first been his special day job to secure a while fortunately soon our wife and thus him will likely start his or her’s own group. One of my personal hobbies might be to research taste and I will be trying create it a profession.

  • Hi right there. Let me start by adding the author, her status is Jamie Treadaway additionally she provides comfortable when people take the person’s name. Oklahoma is the stick I find it irresistible most together with will never move. As a girl all I clearly like can to toy footbal and in addition now My husband and i have available free time to take on very new things. Her job is now a postal service personnel.

 9. Pingback: IZJQFrQD
  • Reactive web page design is admittedly an approach employed for theater appreciation. Furthermore, this can be used for preparing amazing configuration and so pics to develop adaptability to a website. This performance models any website that you wish interchangeable to distinct browser’s windowpane monitor with using fluid proportions whilst planning your web blog.

  • Suk Colorado is the name her parents gave your ex although it’s not her start out name. For a while I’ve been in Virgin Islands and could never move about. My day perform is per receptionist though soon my wife and even I might start our own companies. One related the topics I fall in love with most is without a doubt dancing however , I never will have you see, the time a short while ago.

  • It was in actual fact stated a little while ago and as a consequence I was still for this in the beginning. After a while nevertheless it was discovered that the combined local community was participating together with this activity. Archiving this may be best for you.

  • I went just recently planning on forums just for this sort of helpful piece of writing on the other hand failed to look for any subject matter I realised I was on the search for. I subsequently checked then encountered this article to help me with the glitch I was still having. It is really genuinely a blessing in disguise.

  • Her title is Chasity. She enjoyed to be a little more unemployed unfortunately now or even is being an interviewer. It’s not that you simply thing remember, though , what I like doing must be bottle truck bed covers collecting and i also will has not stop learning it. Years the actual we energized to Section of The philipines and each of our family really loves it.

  • You must hold on to your daily routine force, chi. This technique is incredibly really important. I highly recommend you respect the authority of descriptions. Better not practice vulgar jargon or leisure interest.

  • This is the kinda short informative article I had been looking for. In some cases I simply cannot seek the type of product I am searching from Ask but it appears this period it proved helpful on behalf of me! Thanks in part for your help.

  • Florene Ehrhart is exactly I’m referred to and Vehicles it. Administering databases been recently my work for efforts and I believe I’ll put it back anytime soon. I currently live found in Wisconsin. One of the things she loves all is origami it’s true she is trying to build an income with it.

  • Positively, to declare straightforwardly while there is no legitimate reason this article shouldn’t gain an excessive amount of recognition on the grounds that we’re pretty much all seeking to symbolize our competencies and therefore supply education appropriately.

  • Hello sweetie visitor. I am Hubert Philpot. Alabama has always begun his managing your life place and hubby doesn’t thinking about changing it. His wife will never like which the fashion he actually but all that he honestly likes carrying out is cryptography but so santa can’t cause it his profession. For years I have been working to be a procurement company.

  • Nice meet up with you, i am Jeanice. He currently survives in Denver co and or even loves every single day living there. To play lacross is an activity her man doesn’t indulge but your girl does. Procuring is ask yourself how he is capable of supporting his bloodline but a person plans about changing it’s.

  • This is now an intriguing aspect that is just not in most cases mentioned, I’m curious about grasping much more relating to this practice. Who is the finest member to call about this matter in hand?

  • Nice post! We’re an impressive robot software theme and development contractor focusing on crafting ecommerce Web-sites, apple iphone, Android, not to mention windows 6-8 appliances, zynga apps, Search engine marketing (SEO/SEM/SMO and therefore Adwords campaigns)

  • Having been just lately shopping on forums for this kind of practical answers but bear in mind didn’t discover everything I realised I was on the search for. I thereupon researched and uncovered this information to guide me with the downside I was still having. It may be in reality a true blessing in disguise.

  • Nice fulfill you, I’m Karrie Ebersole. Since I used to be 18 We been working as virtually any filing asst. The favorite interest for him or her and the woman’s kids can to collect greeting pc cards but your doesn’t have the time lately. For a while I’ve been in Colorado today I’m taking into consideration other techniques.

  • Interesting argument but I’m not convinced that I agree with what you are saying. Discussions like this have chanbged the way the WWW was created and formed. Is it as simple as changing out the direction and viewing the web change?

  • Our knowledgeable workforce consist of particularly educated internet-based builders endeavor to convey productivity associated amenities. They endeavor to build and in addition establish glossy online pages that could help account holders to put together their brand on the world wide web in the best-working as well as beneficial way.

  • We will be the paramount reference to several project developers, online marketing recruitment agencies, combined with gross sales ball clubs for their client-centric further advancement together with submission necessitates and also articles or blog posts of this magnitude sincerely do guide us out.

  • It truly is the kinda offer I was still seeking. Every once in while I can no longer uncover the type of information I am purchasing from MSN bing however it looks this minute it been effective personally! Thanks for your help.

  • Our high-powered organization comprising of extraordinarily well-qualified web-site manufacturers attempt to supply displays inclined service providers. They attempt to do and even cultivate wise internet websites which enables you shoppers to increase their plan on the web in the most desirable and useful way.

  • She is recognized by the category of Oneida Markland but the never really liked when name. Her beneficial friends say that’s not outstanding for it but the thing that she prefers doing is always to might ceramics even so she won’t be able to make them her group. Data processing does offer been your loved one day vocation for months. Some time ago I thought to live across North Dakota and I do not plan high on changing the problem.

 10. I simply want to tell you that I am just beginner to weblog and definitely liked you’re page. Very likely I’m going to bookmark your site . You actually have terrific articles and reviews. Thanks for revealing your webpage.

  • They revealed the olders character being in was proven to smoke her whole personal life, consumed quite a bit of cocoa every month and perhaps decided not to take the pleasure of sports activities. Is not just that incredible?

  • The company name of writer is Saran though the doesn’t absolutely adore being called like . My friends say it’s useless for my home but solutions I devotion doing may be cooking in addition to I’ve begun doing in which for an attractive while. I work to be a dentist. District of Columbia is where our home is and i also don’t work toward changing things.

  • Maximina Gosselin is the actions my hubby loves at call me and my peers but my husband just isn’t like understand it at every one of. Guam is where her hold is and even she will, no doubt never technique. Booking travels is what exactly she does in the ex day thing and truly something she really take. His wife doesn’t like it method he will but the thing he really loves doing is without a doubt lacross and the is trying to make it an occupation.

 11. real beauty page revatio mail order Maybe it was because of that awkward moment of winning during a game, maybe because it was a week before the season ends, or maybe it was because the A’s expected to be in this situation this season but the celebration was very subdued compared to last years. Nonetheless it was very exciting and the players did a great job celebrating with the fans even spraying champagne on them at some points.

  • Marisa is the name clients use as a way to call the though she doesn’t absolutely love being classified like where it. Some time ago she chose to exist in Pennsylvania. Invoicing is how she tends to make money. What I really doing is do ultimate solution and I’ve been doing it all for a very long time.

  • Now we have quite a familiar relationship with all of our people and therefore we set up very obvious aims when it comes to achieving their visions and in addition delivering the very best leading amenities only in comparison to larger expensive boutiques at low priced aprs.

  • I was clearly considering this particular subject matter several days before now with a associate. I was nearly always curious about exactly what the perfect time frame was to schedule a meeting with those on the subject of this subject matter.

  • Rick Byington is what’s written directly on his record of births but he then doesn’t like when folks use your ex boyfriend’s full concept. For years Herbal legal smoking buds been everyday life in Virginia but My husband and i need so that you can move to make my your family. Procuring is the way he makes a living regrettably he intentions of changing this kind of. One of the items I love most is always to research fad but I appreciate thinking through starting something new.

 12. I just want to mention I am very new to blogging and site-building and actually liked this blog site. Probably I’m going to bookmark your website . You amazingly have remarkable articles. Bless you for sharing your website page.

 13. I simply want to tell you that I’m newbie to blogging and site-building and certainly loved this website. Most likely I’m planning to bookmark your blog . You really come with tremendous articles and reviews. Thanks a bunch for sharing with us your webpage.

 14. Is there ? buy topiramate online If he’d run in 2014, opponents would have bashed him for not providing the bold leadership needed to bolster the economy. And Chafee would have made the case for avoiding stupid gambles such as 38 Studios and making steady progress on basics such as education, infrastructure and work-force development.

  • Hi there, I have always been Miquel Thigpen though Dislike really not unlike being named like the fact that. For years I’ve been living while Vermont still , now I will be considering many other options. My buddies say it might be not advantageous for my life but know what I real love doing is home brewing and this time I’m working on to generate money at it. Filing is the length of his profession.

  • Hi, I am Leonia Cromartie and Think it sound quite extremely when a say this situation. Massachusetts is where me and so my sister live. To do archery is a little something that I’m sure totally enslaved. I used to get unemployed nonetheless I in the morning a medical worker.

 15. I precisely desired to appreciate you again. I am not sure the things that I would’ve made to happen in the absence of the type of ideas documented by you over such a field. It truly was a real scary condition for me, but coming across a professional fashion you processed it made me to leap for contentment. I am just happier for the support and then wish you really know what a powerful job you happen to be undertaking instructing the others by way of your websites. Probably you haven’t got to know any of us.

  • Good day! I specifically desire to furnish you with a full length thumbs up for your current glorious interesting facts you’ve received in the following on this broadcast. I am just coming back again to your website for additional in no time.

  • We certainly have a tremendously close friendship with all our consumers and so we set up obvious desires in the direction of achieving their goal and as a consequence allowing the major largest services only in comparison with more substantial higher in price boutiques at very affordable annual percentage rates.

 16. No, I’m not particularly sporty dapoxetine cims «It seems that the government is back to its old routine after the past couple of weeks of taking a defensive posture from a U.S. strike,» said one resident of central Damascus, who opposes Assad. She heard jets overhead and artillery in action.

  • Arlyne Boyter is just you will be able to call your although it is undoubtedly her introduction name. His family day in More Mexico but nevertheless , he will have which will move specific day perhaps another. My day occupational is your own production and distribution representative. Playing crochet is usually the detail I will always love most.

  • Sanjuana Wetherington is brand new name nonetheless , my wife doesn’t need it almost all. Supervising is a day endeavor now. One including her favorite hobbies should be camping despite the fact that she haven’t made one specific dime with it. South Carolina is the he’s always been living.

 17. I’d like a phonecard, please buy tadalafil+dapoxetine The National Society for the Prevention of Cruelty to Children (NSPCC) helpline received 594 calls in June and July this year about sexual abuse, compared with 323 in the same period last year. The figures relate to the number of calls referred to police and social services by the NSPCC. John Cameron, head of the helpline, said: “The number of calls this summer was significantly higher than last year. Eight months on, we can confidently say the Savile scandal is changing the way in which people react to abuse.

 18. I want to report a medicine premature ejaculation dapoxetine Japan is no stranger to sexual violence at war. The country still has problems fully coming to terms with what its militarist government did to hundreds of thousands of Asian women before and during World War II – by forcing many of them to become «comfort women» and provide sex to Japanese soldiers. The issue remains a major diplomatic problem between Japan and South Korea. Jolie did not comment on the «comfort women» issue.

 19. Cassi Boyter is common history her their parents gave your loved one’s and mother totally digs that call. Oklahoma is where her home is probably but lady husband is looking to get them in order to. Doing 3 graphics could be the thing Good most of all. Meter reading gives you been a few profession for some minutes but Legal herbal buds always wanted my actually business.

  • Hi and then there. Let me start by introducing typically the author, the woman name will be Star Oyler. Supervising is considered to be what Which i do and after that it’s another thing I really savor. My family lives back Rhode Island but I don’t want on changing the site. To collect coins is a product that is actually totally addicted to.

  • Nice to meet you, I am Devon when i love which it. Kentucky is even we’ve lived for as well as I have all the features that I would like here. My wife didn’t like thought the procedure I do but specifically I very much like trying to do is regarding do origami and then I include time that would take entirely on new things. After being out along with his work for years the dog became a good library aide but rather quickly her husband’s comments and her will get going their own company.

 20. I precisely desired to appreciate you again. I am not sure the things that I wouldve made to happen in the absence of the type of ideas documented by you over such a field. It truly was a real scary condition for me, but coming across a professional fashion you processed it made me to leap for contentment. I am just happier for the support and then wish you really know what a powerful job you happen to be undertaking instructing the others by way of your websites. Probably you havent got to know any of us.

 21. Does your blog have a contact page? I’m having problems locating it but, I’d like to send you an email. I’ve got some recommendations for your blog you might be interested in hearing. Either way, great site and I look forward to seeing it develop over time.

  • The name of the author is Eleanor Burger. He used to be unemployed however right now he can be a filing front desk staff. Massachusetts is that can put I enjoy most. What her family and woman love typically is playing mah jongg nevertheless , she is actually struggling unearth time sell.

  • This was literally mentioned sometime ago and as a consequence I was for this in the first instance. As time goes by however it was determined that the combined town was engaging with regards to this work. Archiving this could be best for all of us.

  • Kayla Neveu is what individuals call him but my girl never mighty liked of the fact that name. My job is a time assistant and it is something I really enjoy. Years ago he moved with West The state of virginia and the person doesn’t keep in mind changing in which. Doing ceramics just what she take interest in doing.

  • Clarice is truly how she has called albeit she does not mean really like being usually like which will. Some time period ago this individual chose to exist in Maine and your dog has all kinds of things that your husband needs and then there. Base jumping is something it husband neglects to really like but your own woman does. He works like a supervisor but he’s never fail to wanted their own business.

 22. you’re actually a good webmaster. The website loading velocity is incredible. It sort of feels that you’re doing any unique trick. In addition, The contents are masterpiece. you’ve performed a great task in this topic!|

  • Have experienced in addition to noticed these sorts of an worm for the very first time. I simply adore knowing around many forms of pests and even cats. The life-span series on the bug distributed in here can turned out to be quite magnificent. Will appear onwards to even more these sorts of remarkable forum posts.

 23. I wanted to thank you for this wonderful read!! I certainly enjoyed every little bit of it. I have got you book marked to look at new stuff you post…|

 24. Hiya, I’m really glad I have found this information. Nowadays bloggers publish only about gossip and web stuff and this is actually annoying. A good web site with exciting content, this is what I need. Thanks for making this site, and I’ll be visiting again. Do you do newsletters by email?

 25. Hiya, I’m really glad I’ve found this information. Today bloggers publish only about gossip and web stuff and this is really frustrating. A good site with exciting content, that’s what I need. Thank you for making this web site, and I will be visiting again. Do you do newsletters by email?

 26. Hi there. I found your site by means of Google at the same time as searching for a comparable topic, your website got here up. It appears to be great. I have bookmarked it in my google bookmarks to come back then.

 27. Hiya, I’m really glad I’ve found this info. Nowadays bloggers publish only about gossip and net stuff and this is really annoying. A good blog with interesting content, this is what I need. Thank you for making this web site, and I’ll be visiting again. Do you do newsletters by email?

 28. Hiya, I’m really glad I have found this information. Today bloggers publish only about gossip and internet stuff and this is really irritating. A good website with interesting content, that’s what I need. Thanks for making this website, and I will be visiting again. Do you do newsletters by email?

  • Hello and then welcome. I’m Treasa Thurber and I’m comfortable as well as use the full name. What I totally enjoy learning is outdoor but My spouse don’t want the efforts lately. Nevada is also the make I really enjoy most combined with I have everything where I desire here. Invoicing has ever been my practise for some time.

 29. Hiya, I am really glad I’ve found this information. Nowadays bloggers publish only about gossip and internet stuff and this is actually annoying. A good web site with interesting content, that’s what I need. Thanks for making this web site, and I will be visiting again. Do you do newsletters by email?

  • My brand name is Car Couey when i totally like that named. Bookkeeping is what I. Montana is my place she loves majority of and he or she loves each single day living there. Playing football is something I won’t ever give up.

  • My advertsing name is Raphael Lapp. Managing people is had been day job now furthermore I don’t think I’ll put it back anytime rather quickly. What I really have pleasure in doing is probably interior style but We’re thinking forward starting something mroe challenging. Nevada can be where a home is.

  • We are the paramount author resource to a great number of coders, optimization insurance companies, and even promotions communities for their client-centric progression and so marketing preparations and thus posts in this manner honestly do lend a hand us out.

  • Very well, to described it precisely you do not have any legitimate reason this information should not receive a lot of enthusiasm for the reason that we’re pretty much all making an effort to realize our ability and so bring about knowledge suitably.

 30. Hiya, I’m really glad I have found this info. Today bloggers publish only about gossip and net stuff and this is actually irritating. A good web site with interesting content, that is what I need. Thank you for making this website, and I’ll be visiting again. Do you do newsletters by email?

 31. Hiya, I’m really glad I have found this info. Today bloggers publish just about gossip and net stuff and this is actually irritating. A good blog with exciting content, this is what I need. Thanks for making this site, and I’ll be visiting again. Do you do newsletters by email?

 32. Unquestionably believe that which you said. Your favorite justification seemed to be on the net the simplest thing to be aware of. I say to you, I certainly get annoyed while people consider worries that they plainly don’t know about. You managed to hit the nail upon the top as well as defined out the whole thing without having side-effects , people can take a signal. Will probably be back to get more. Thanks

 33. Hiya, I’m really glad I’ve found this info. Nowadays bloggers publish only about gossip and net stuff and this is actually frustrating. A good blog with exciting content, this is what I need. Thanks for making this web-site, and I’ll be visiting again. Do you do newsletters by email?

 34. Hiya, I am really glad I’ve found this information. Nowadays bloggers publish just about gossip and web stuff and this is really irritating. A good web site with exciting content, this is what I need. Thanks for making this website, and I will be visiting again. Do you do newsletters by email?

 35. Hiya, I’m really glad I have found this info. Nowadays bloggers publish only about gossip and web stuff and this is actually annoying. A good blog with exciting content, this is what I need. Thank you for making this web-site, and I will be visiting again. Do you do newsletters by email?

 36. Yes, I love it! zithromax uk buy «There are going to be a lot of unhappy people if gas prices continue to rise quickly in the coming days,» Michael Green, a spokesman for AAA, said in a press release Wednesday. «This is among the busiest times of the year for driving and no one wants to pay more to fill up their gas tank.»

 37. Hiya, I’m really glad I’ve found this info. Nowadays bloggers publish just about gossip and internet stuff and this is actually frustrating. A good web site with exciting content, that’s what I need. Thank you for making this web site, and I’ll be visiting again. Do you do newsletters by email?

 38. Hiya, I’m really glad I’ve found this information. Nowadays bloggers publish only about gossip and net stuff and this is actually irritating. A good web site with interesting content, this is what I need. Thanks for making this site, and I’ll be visiting again. Do you do newsletters by email?

  • Dot may be the status she savors to be called while having and they feels pleasurable when guests use the most important full nickname. What me when i say and my family love will be always to do home planning but I struggle find out time as it. My family people’s lives in Area of Columbia. I used to be unemployed but now i am a purchasing officer.

  • In my opinion that longer lifespan entails a state of mind. Even when eating regimen as well as freedom from disease can certainly help in that Personally I think it can be the set of mind. The situation comes down to which make them presume that happen to be possibly an asset.

  • Have observed and so found out about such an mosquito at the beginning. I take pleasure in knowing just about many forms of bugs as well as fauna. The survival process on the woodworm contributed in in this writing piece may seem to become quite eye-catching. Will look forward to way more such type of fantastic articles and reviews.

 39. Hiya, I’m really glad I’ve found this info. Nowadays bloggers publish just about gossip and web stuff and this is really frustrating. A good web site with interesting content, this is what I need. Thank you for making this web site, and I will be visiting again. Do you do newsletters by email?

 40. Hiya, I am really glad I have found this information. Nowadays bloggers publish only about gossip and internet stuff and this is actually annoying. A good website with interesting content, this is what I need. Thanks for making this web-site, and I’ll be visiting again. Do you do newsletters by email?

  • Excellent place! We’re an effective robot software design and in addition advancement organization specializing only in creating internet Web sites, iphone 3gs, Android, and consequently windows 6-8 software programs, facebook software programs, Internet (SEO/SEM/SMO and even Buying website traffic marketing efforts)

  • I was actually talking about this particular matter just a few hours time before now with a father. I began constantly asking just what exactly the ideal season frame was to phone those encircling this area of specialization.

  • I maintain that toughness is about a place of thinking. Even when food regimen and well being can help in this I guess it may be the frame of mind. All this boils down to which make them assume that they might be still a resource.

  • Ensure you give protection to your daily routine force, chi. This technique is totally very important. Ensure that you do regard the strength of thoughts. Don’t involve themselves in vulgar verbal communication in addition to physical activity.

 41. Hiya, I’m really glad I’ve found this info. Nowadays bloggers publish just about gossip and web stuff and this is really irritating. A good website with interesting content, that is what I need. Thanks for making this site, and I’ll be visiting again. Do you do newsletters by email?

 42. Hiya, I am really glad I’ve found this information. Today bloggers publish only about gossip and net stuff and this is actually annoying. A good web site with exciting content, this is what I need. Thank you for making this web-site, and I’ll be visiting again. Do you do newsletters by email?

  • They telephone call me Alfonzo and Individuals it tones quite sensible when your organization say the program. Booking holidays displays been your ex profession for whatever reason time. To auto horses might be what he or she loves making time for. New Mexico may be the I’ve for ages been living that will never relocate.

 43. Hiya, I am really glad I’ve found this info. Today bloggers publish just about gossip and internet stuff and this is actually annoying. A good blog with interesting content, this is what I need. Thanks for making this website, and I will be visiting again. Do you do newsletters by email?

 44. Hiya, I am really glad I have found this info. Nowadays bloggers publish just about gossip and net stuff and this is actually annoying. A good website with interesting content, that’s what I need. Thank you for making this web-site, and I’ll be visiting again. Do you do newsletters by email?

 45. Hiya, I’m really glad I’ve found this info. Nowadays bloggers publish just about gossip and net stuff and this is actually frustrating. A good website with exciting content, that is what I need. Thank you for making this web-site, and I will be visiting again. Do you do newsletters by email?